A Zabuton téglalap alakú párna, olyanok, mint a miniatűr futonok, amelyek sokkal kényelmesebbé teszik a hosszú ideig tartó padlón való ülést vagy térdelést. A közel ezer éves múlttal rendelkező zabuton különleges helyet foglal el a japán kultúrában.

A kifejezés az „ülni” (座 za) és a futon (布団), vastag padlómatrac kanjikból tevődik össze. A zabuton lényegében egy ülésre fenntartott futon!

Története:

A zabuton megalkotása szorosan kapcsolódik a tatami szőnyeghez, amely egy ponton az ember gazdagságát és tekintélyét jelezte. Használatát korábban csak olyan magas beosztású emberek élvezték, mint a császári udvarban élők vagy a nagyra becsült buddhista szerzetesek. Napjainkban is használt alakját a 17–19. századi Edo-korszakban kezdték el a szabók készíteni. Elkészítésük természetesen nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, a zabuton szilárdságát és stabilitását az egyedi gyártási folyamat adja.

Ma azonban már a mindennapi élet elengedhetetlen része Japánban. A hosszan tartó meditáció elengedhetetlen részévé váltak, és történelmi jelentőséggel bírnak a legnagyobb szumómérkőzéseken is.

A szumómérkőzéseken a nézők egy alkalommal tárgyakkal dobálták meg a birkózókat, hogy gratuláljanak (vagy gúnyolják) a győzteseket, gyakran megragadják a legközelebbi tárgyat, egy zabutont! A gyakorlatot a 20. század elején betiltották. Mostanság a zabutonok a padlóhoz vannak rögzítve, hogy ne dobálhassák őket.

Hogy néz ki a zabuton?

Aki járt már Japánban, biztosan találkozott már japán éttermekben vagy meleg forrású üdülőhelyeken ezekkel a gyönyörű padlópárnákkal sokféle kivitelben és méretben.

Szinte mindig téglalap alakúak, enyhén lekerekített felülettel; a párnák közepe viseli a súlyt, segíti a testtartást, és általában a sarkoknál bojtok találhatóak. A Zabuton célja, hogy megtartsa a testhőt, vagyis kevésbé fázik rajta az ember, mintha csak egy tatami padlón ülne. Rossz etikettnek számít a zabutonra való rálépés, és sértő lehet, ha vendég vagy, ezért ebben az esetben a kecses állás és ülés javasolt!

Hogyan használják?

A zabutonon való ülés hagyományos módja a seiza-stílus, amikor letérdelsz, a lábakat magad alá húzva, a lábfejek a padlón nyugszanak.

A zabuton párnázottsága és alátámasztása csökkenti a lábakra és a térdekre nehezedő nyomást, így hosszabb ideig kényelmesen ülhetsz. Ez különösen hasznos a buddhista szerzetesek és sintó papok által végzett közvetítői üléseken és vallási szertartásokon.