Az irori (囲炉裏) egy hagyományos süllyesztett kandalló, amely régen a japán otthonok szerves része volt. A nappaliban található irori nemcsak meleget adott, hanem segített főzni és vizet melegíteni egy fölé függesztett vízforralóban.

Az irori (süllyesztett kandalló) egy hagyományos kandalló, amely a szoba közepén található. Jellemzően parasztházakban használják Japán vidéki részén. A padlóba egy négyzet alakú nyílást vágnak, amely lehetővé teszi a tűzifa és a szén elhelyezését. Ez a hangulatos kandalló elegendő hőt biztosít az egész helyiség számára.

Mivel ez a szoba központi eleme, a családok télen az irori körül gyűlnek össze.

Azonban az irori nem csak a helyiséget melegíti fel. A süllyesztett kandalló amellett, hogy meleget nyújt, főzésre, világításra, ruhaszárításra, sőt az otthon tartósságának javítására is szolgál.

Mit főznek rajta?


Először beszéljünk a főzésről. Miután felnyársaltunk néhány halat, helyezzük őket az irori köré, hogy pillanatok alatt megsüljön.

Akasszunk fel egy rudat a mennyezetre, majd helyezzünk egy vízforralót rá, hogy levest főzzünk, vizet forraljunk és különféle főtt ételeket készíthessünk. A mennyezetről lelógó rudat egyébként jizaikaginak hívják.

Amikor a tűz fénye világít

Amikor nem volt áram, a tűz a múltban felbecsülhetetlen fényforrás volt. Amikor leszállt az éjszaka, a lakók még kézimunkát is végeztek az izzó szén mellett.

Ruhaszárítás és a fal szárazon tartása

Az irori egy mai szárítógép helyét is átvette. Amikor a ruhák nedvesek lettek az esőben, a tűz köré tették őket, hogy megszáradjanak.

A legmeglepőbb szerepe az, hogy javítja az otthon tartósságát. Régen az emberek főleg faházakban laktak. A kandallóból felszálló hő nedvességet von ki a fából, ami megakadályozza a fa korhadását. A meleg levegő emellett segített távol tartani a rovarokat is.