Tél van. Képzeld el, hogy otthon vagy a jól fűtött kis lakásban, miközben odakint hideg van. A legtöbb nyugati országban fel kell csavarni a termosztátot, vagy be kell kapcsolni a radiátort. Ó, milyen jó is a központi fűtés.

Japánban azonban nem így van. A padlón ülve a fűtött dohányzóasztal alá bújhatsz, vagy kinyújtózhatsz az elektromos szőnyegen.

Nem kell külföldinek lenned ahhoz, hogy rájöjj, Japánban nehéz melegben maradni a hideg időszakban. A japánok más stratégiákat alkalmaznak a tél átvészelésére. Az esti forró fürdő felmelegíti őket, amely egészen addig tart, amíg a takaró alá nem bújnak. A mindenhol elektromosan fűthető WC-ülőke szinte hívogató.

Mint sok minden más, a japán fűtési mód is különleges és egyedi. Ez egyrészt a történelem és a hagyomány, valamint a modern kori gazdasági helyzet megnyilvánulása.

Japán szomszédai, a koreaiak már régen kifejlesztettek egy rendszert otthonaik padlójának melegítésére – ez a központi fűtés egészen hangulatos formája. A japán otthonok azonban főleg a nyári klímát szem előtt tartva épülnek. Mit jelent ez?

Hagyományosan ez azt jelentette, hogy a lakótereket falak helyett tolóajtókkal és rizspapír paravánokkal kellett elválasztani. Még a külső falakat is félre lehetett csúsztatni az útból. Ez a kialakítás szellős helységeket, de egyben silány szigetelést biztosít.

Azért, hogy melegedhessenek, az emberek egy irori nevű beltéri kandalló körül húzódtak meg, vagy hibachi-val melegedtek. A hibachit is egy asztal alá tették, körülvették egy nagy paplannal, és bedugták a lábukat – ezt a kotatsu-nak hívják.

Japán hagyományos házai többnyire ma már múzeumi darabnak számítanak, de érdekes módon a fűtőberendezéseik továbbra is többnyire régi formában működnek. 1997-ben a japán otthonok kétharmadában volt elektromos szőnyeg – a mai irori –, és 81 százalékában volt kotatsu, bár ma már nem izzó szénnel, hanem elektromossággal melegítik.

Annak ellenére, hogy Japánban bővelkedik a csúcstechnológiás eszközök és kényelmi szolgáltatások, a ház központi fűtésének ötlete nem jött be. A központi fűtést az irodáknak, a gazdag japánok otthonainak és az olyan bérházaknak tartják fenn, ahol jómódú külföldiek élnek.

Ennek részben a pénz az oka. Japán gyakorlatilag az összes energiáját importálja, és a bonyolult elosztórendszerek miatt az iparosodott világ legmagasabb áram- és gázárai vannak. Sokkal olcsóbb melegen tartani egy kotatsut, mint az egész házat felfűteni.

Ugyanakkor társadalmi szinten vannak előnyei is a dolognak. A kotatsut körül ülve összehozza az embereket – ez vonzó tulajdonság egy csoportorientált társadalomban. A japán emberekben erős a vágy, hogy közösen leüljenek valahol.

japán házak kinézet fűtés