Vedd le a cipődet!


A Minkát, vagyis a hagyományos japán házakat tatami szőnyegpadló, tolóajtók és fából készült engawa verandák jellemzik. Egy másik szempont, amely még a nyugati stílusú otthonokban és Japánban is megmarad, a genkan, egy bejárati csarnok, ahol az emberek leveszik a lábbeliket. A ház padlózata kissé fel van emelve a talajtól, hogy megakadályozza a nedvesség behatolását, és megakadályozza, hogy a lakóteret elöntse a heves esőzés. Az alsó szint tataki néven ismert, és hagyományosan tömött földből készült, bár manapság elterjedt a beton. Az eltávolítás után a cipőket a getabako-ba helyezik – egy szekrénybe, amelynek nevét a japánok egykoron gyakran hordott geta-ról vagy faklumpáról kapták.

A heves esőzések károsíthatják a tetőket, ezért a bejáraton kívül amadoi ereszcsatornák hordják le a csapadékot az ereszről, majd le a dekoratív kusaridoi-on vagy „esőláncon”.


Tatami, Fusuma és Shōji


A szobákat washi, japán papírból készült válaszfalak választják el. A belépéshez egyszerűen csak el kell csúsztatni az ajtót a fa sínen. Gyakori különbség van a fusuma és a shōji között. A Fusuma nehezebb papírt vagy néha szövetet használ, és nem átlátszó, így határozottabb akadályként szolgál. A falakkal ellentétben azonban a fusuma könnyen eltávolítható a házon belüli tér átrendezéséhez.

A Shōji könnyebb, mint a fusuma, farácsra ragasztott papírral. Megakadályozza az embereket abban, hogy átlássanak, de fényt engedve világosságot enged a helyiségekbe. Mivel a papír porózus, a shōji segíti a légáramlást és csökkenti a páratartalmat. A modern japán stílusú házakban gyakran üvegtáblák közé helyezik őket. Az egyik variáció, az úgynevezett „hónéző” vagy yukimi shōji, felcsúsztatható az alsó részen, és kinézhet az üvegen keresztül.

A tatami padló talán a leglényegesebb eleme egy hagyományos házban. A tatami enyhe illata a japán szobák sajátossága, a ruganyos, de kemény szőnyegeken kellemes ülni vagy feküdni. Az ingatlanügynökök továbbra is az 1,62 négyzetméterre szabványosított jō-t vagy szőnyeget használják az ingatlanok helyiségeinek területének mérésére, akár japán, akár nyugati stílusú.(*1) Egy szőnyeg akár 500 milliliter nedvességet is képes felszívni, majd kiengedni, amikor a levegő száraz. A tatami a nitrogén-dioxidot is felszívja, segítve a levegő tisztítását.

A tokonoma egy díszítő fülke, amely kissé a padlószint felett van. A lakástulajdonosok használhatják egy függő tekercs vagy kép megjelenítésére, amelyekhez ikebana virágkötészeti, kōro füstölőt vagy kerámiadarabot is mellékelhetnek.

Noha csökken a tisztán hagyományos washitsu szobák száma, gyakori, hogy egy nyugati stílusú szoba egyik részébe tatamit raknak le alvás céljából, függöny helyett shōjit állítanak fel, és washival borított lámpákat gyújtanak meg.

Fürdési etikett


A japán házakban a WC és a fürdőszoba külön van. Maga a fürdőszoba egy tisztákodási területből és egy kádból áll, ez utóbbi az áztatás funkcióját tölti be. Van egy kis szomszédos szoba is az öltözködésre és a vetkőzésre. A japán családok általában ugyanazt a fürdővizet használják, ügyelve arra, hogy tisztálkodjanak és öblítsék le a szappant, mielőtt belépnének abba, és a kádat addig nem engedik le, amíg mindenki meg nem fürdött.

A guggoló WC-k egykor alapfelszereltségnek számítottak a japán otthonokban, de ezeket felváltották a csúcstechnológiás, fűtött ülésekkel és egyéb funkciókkal rendelkező darabok.

Hagyományos alvás


Sokan alszanak ágyban, de a hagyományos futonok még mindig népszerűek. Napközben a futonok szekrényekben tárolhatók, így több hely áll rendelkezésre a szobákban. Napfényes napokon gyakran felakasztják őket a szabadba, hogy szellőzhessenek, így bolyhosak és kényelmesek maradnak. Azt mondják, hogy a japán házakat úgy építik, hogy átjárja a szellők, és lehűtsék a lakókat a fullasztó nyári hőségben. Ezzel szemben azonban ez a téli hidegben kényelmetlen időszakot jelent, még akkor is, ha bent vannak. A melegvizes yutanpo palack megtöltése az egyik módja annak, hogy éjszaka melegen tudjanak maradni, míg nappal melegítők vagy kotatsu asztalok szükségesek.

Néhány hagyományos házat felújítottak a modern otthonokban megszokott kényelem érdekében, vagy ryokan vagy minshuku szállásokká alakítottak át. A Japánba látogatók számára egy régi stílusú szálláshelyen való tartózkodás jó módja annak, hogy megtapasztalják az ország hagyományos varázsát.