Ha nem is tudsz semmit a japán daruma babákról, kétségtelenül találkoztál már velük: lehet, hogy személyesen vagy filmekben, animében vagy mangában, esetleg egy japán étterem polcán. Akár ismered a daruma baba szimbolikus jelentését, akár nem, biztosan felismered jellegzetes arcát.

Darumákat általában kicsi, kerek, piros babákként ábrázolják, akiknek egyik szeme feketére van festve, a másik pedig fehér. Mik is pontosan a daruma babák? Mit jelent a daruma ? Honnan származnak, és miért tartják őket nagyra a japán kultúrában?

1. Mi az a Daruma?


Manapság a daruma babákat a szerencse és a jövőbeli szerencse elérésének szimbólumaként használják és dédelgetik, gyakran elhelyezik az otthoni polcon vagy az irodák asztalain. Kiállításuk előtt azonban a tulajdonosnak kívánnia kell valamit, ami reményei szerint valóra válik, vagy valamit, amiért a saját életében szeretne dolgozni, mielőtt az egyik szemét megrajzolná, megjelölve a kívánságot. Valójában nem számít, melyik szemet rajzoljuk meg először, de hagyományosan a daruma bal szeme a népszerűbb választás. Amint a kívánság teljesül, a másik szem is kiszíneződik, és a daruma kész. De honnan ered a darumával kapcsolatos kívánságok és ígéretek hagyománya?

A Darumákat Bodhidharma, egy 5. századi kínai buddhista szerzetes mintájára alakították ki, aki a kínai chan buddhizmus pátriárkája lett. És bár kínai volt, Japánban tisztelik, mert amit a kínaiak csan buddhizmusként ismernek, az Japánban zen buddhizmussá vált. És még azok is tisztában vannak a zen fontosságával a japán kultúrában, akiknek nincs valódi ismerete a buddhizmusról.

2. Miért néz úgy ki a Daruma, ahogy?


Ami a daruma megjelenését illeti, ez egy meglehetősen egyedi és sivár történet. A zen buddhizmus a buddhizmus egy olyan iskolája, amely a meditáció fontosságát hangsúlyozza, és Bodhidharma maga is állítólag kilenc évig meditált egyfolytában, míg végül karjai és lábai elsorvadtak és leestek. Így kapta meg a japán daruma baba jelenlegi formáját, a végtag nélküli fejet és törzset.

A baba színének története kicsit vidámabb. A Budhidharma legtöbb művészi ábrázolásán, például Tsukioka Yoshitoshi japán festő ukiyo-e fatömb festményén a szerzetesről látható, hogy vörös köpenyt visel. A piros szín a szerencsét, a gazdagságot és a jólétet jelképezi a buddhista vallást gyakorló kelet-ázsiai országokban. Ma a piroson kívül más színű darumát is találhatunk: a kékek, zöldek, fehérek és aranyak gyakoriak. Ezeknek nincs különösebb jelentése, egyszerűen több lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak, hogy kedvenc színükben válasszák ki a darumát.

A daruma babáknak gyakran arany kandzsit festenek az arcuk alatti piros részre. Ez a kandzsi fuku-iri-t (szerencsét hoz). Ezenkívül magának a babának az arca valójában olyan vonásokkal van megrajzolva, amelyek a misztikus japán állatok, a daru és a teknős alakját idézik fel. A  daruk szerencsét és hosszú életet hoznak, hiszen állítólag ezer évig élnek. Ugyanez igaz a teknősökre is, amelyek valóban több száz évig is élhetnek. Állítólag védelmet is nyújtanak.

3. Mit jelképez a Daruma?

Megállapítottuk, hogy a darumák szerencse talizmánok, de van benne egy kicsit több is, mint pusztán egy kívánság. Valójában a daruma nem a kívánságok teljesítésére valók; ez nem felel meg a buddhizmusnak vagy bármely japán filozófiának. A daruma valódi jelentése az önkitartásra, az összpontosításra és a fegyelemre emlékeztet.

A chan/zen buddhizmus iskolája, amelyet Bodhidharma indított el, az, amely értékeli az önfegyelmet, és a daruma vásárlásának és használatának gyakorlata arról szól, hogy legyen egy talizmánod, amely a saját életcéljaidra emlékeztetnek. A daruma szemét megrajzolni nem kívánság; ez egy ígéret önmagadnak, hogy követni fogod az álmaidat és eléred a célodat, bármilyen akadály is kerüljön az utadba, és bármilyen gödörből is kell kimásznod, miközben folytatod az utad a célod felé.

A daruma színe ezt a jelentést erősíti. A piros a szerencse és a szerencse színe, nem pedig bármi, ami a kívánságteljesítéshez kapcsolódik.

Egy népszerű idióma, amelyet gyakran kötnek a daruma jelentéséhez, a nanakorobi yaoki (七転八起), amit úgy fordíthatunk, hogy „Ha hétszer esel el, nyolcszor állj fel”. Daruma a kitartás és az úton maradás szimbóluma. Van egy célod, és megingasz azt illetően, hogy esetleg feladd, de ha ez a daruma a polcodon van, az állandóan emlékeztet arra, hogy mit is akartál eredetileg; miért tetted korábban ezt az ígéretet magadnak.

Az, hogy mennyi ideig kell megtartani a darumát, mindenki maga dönti el, de Japánban sokan szeretik frissen kezdeni az új évet, új álmokkal és célokkal, valamint egy új Darumával, hogy a cél felé vezető úton tartsa őket. Emiatt az újévkor egy népszerű szertartásra kerül sor, amelyet daruma kuyo néven ismernek. Ez egy daruma-égetési szertartás, amelyet a templomban végeznek, ahol a babát eredetileg vásárolták. A tulajdonosok elviszik darumájukat a templomba, köszönetet mondanak az elmúlt évért, majd megfigyelik az év összes daruma babájának tömeges elégetését, mielőtt új babákat vásárolnak a következő évre.

daruma japán

4. Daruma a néphagyományokban és a modern pop-kultúrában


A daruma olyannyira jelen van a japán kultúrában, hogy szinte mindenhol megtalálható, nem csak a fizikai térben. Alakja megjelenik az irodalomban, a TV-ben, a Pokémon c. animében, néhány mangában és a videojátékokban is. Íme néhány példa.

Daruma Otoshi: ez egy hagyományos japán játék, amely színes fakockákból áll, tetején daruma fejjel. Egymásba rakod a kockákat, és egy kis fa kalapáccsal gyorsan leütöd a tömböket, amíg csak a fej marad meg anélkül, hogy a kockák minden alkalommal felborulnának. A játék nagy precizitást és ügyességet igényel, de nagyon lebilincselő kihívás minden korosztály számára.

Daruma-san ga Koronda: Ez egy népszerű gyermekjáték, amelyet a játszótéren játszanak. Ez a Statues vagy Red Light/Green Light játék azonos változata, ahogyan azt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban általában ismerik. A játékban az elöl álló személy Daruma-san ga koronda! (szó szerint „Mr. Daruma felborult!”), és megfordul, hogy ellenőrizze, hogy a mögöttük lévő gyerekek még mindig szoborként állnak-e. Miközben a tanulók ismét hátat fordítanak, lassan feléjük osonhatnak, hogy kimozdítsák a helyükről.

Ahogy az istenek akarják
Ez egy 2014-es japán horrorfilm, amelyben a Daruma-san ga koronda játszótéri játék látható. Egy unatkozó középiskolás történetét követi, aki belekeverdik a daruma-san ga koronda játékba, a vesztes büntetése halál, és egy valódi darumával, a hátán egy gombbal szedi áldozatait . A film plakátja vészjóslóan ábrázol egy darumát, aki a tantermi tábla alatt ül, és az osztály tanulóit nézi.

5. Hogyan és hol készül a Daruma?


Szinte az összes darumát a japán Takasai városában, Gunma prefektúrában állítják elő, ahogy az már több mint három évszázada.

A darumát eredetileg a Takasai környéki gazdák készítették, hogy az átutazó szerzetesek megáldják. Ez még a 17. században volt, amikor a szerencsét igyekeztek bevonzani minden évben a gazdag termés biztosítása érdekében. Ezzel kezdődött a daruma készítésének hagyománya Takasaiban, Gunmában, amely mind a mai napig megmaradt.

Ami a készítés módját illeti, a darumák hagyományosan üregesek, és papírmasé-stílusból készülnek japán washi papír felhasználásával. Fából készült modellt készítenek, mielőtt papírmaséba csomagolnák, amelyet gondosan formáznak, vágnak és festenek, hogy megteremtsék a daruma vonásait. Manapság a daruma gyártói nem készítik el saját fából készült modelljüket, hanem egy előre elkészített formát használnak, amelyet aztán papírmaséba csomagolnak.

Míg a daruma gyártásának modern folyamatát többnyire a gépek kezébe adták, ez még mindig gondos és technikailag bonyolult folyamat, amely a modern technológiának köszönhetően korszerűsödött. Napjainkban az előre elkészített faformát folyékony papírmaséba mártják, és a benne lévő levegőt szivattyúval szívják ki. Ez a módszer biztosítja, hogy minden daruma tökéletesen azonos legyen. Régebben ezt a módszert kézzel végezték úgy, hogy a nedves papírmasé-t csapták egy faforma nedvesített felületére. Magának a formának nem kell mindig fából lennie. Egyes gyártók agyagból formálnak egyet, vagy akár fémet is használnak, amely garantáltan tovább tart.

Szeretnél egy darumát Te is? Az Omiyage World japán webáruházban megvásárolhatod!