A hagyományos japán otthonok egyedi belső – és külső építészeti jellemzőkkel bírnak, amelyek Japán kultúrája és történelme szempontjából kiemelkedően fontosak. Ezek a házak általában közel helyezkednek el egymáshoz és többnyire nagyon kicsik, függetlenül attól, hogy vidéki vagy városi környezetben épültek. A hagyományos japán lakberendezés azonban előmozdítja a természetes fényt, megteremti a lehetőséget az ott lakók számára az elemekkel való érintkezést.

A japán belsőépítészet a 19. században jelent meg, ekkor megnyílt a kelet és a nyugat közötti kereskedelem. A korábbi évszázadok során a hagyományos japán házbelső stílus nem volt népszerű, és nem is fogadták el más kultúrák. A koncepció a japán minimalista belsőépítészetben az ún. „Zen” belső kialakítás.

A nyugati emberek gyakran rossz szemmel nézik a japán házbelsőt annak szigorúsága és egyszerűsége miatt, hiszen nem található benne semmi felesleges dolog, ami nem tartozik hozzá, vagy ami túlzásba esik. Bármi is van az otthonban, annak célja és szimbolikus jelentősége van.

A japán belsőépítészet koncepciója

Az „Ma” a hagyományos japán házbelső kialakításának kulcsa. A koncepció célja az egyensúly megteremtése úgy, hogy a tér egyik oldalán a tárgyak, például bútorok, míg a másik oldalon a rendelkezésre álló üres hely található. A hagyományos japán otthonok fő alapelvei a letisztult belső terek, amelyek nyugodt és különleges teret teremtenek mindenki számára.

A modern japán házbelső felöleli az ősi szokásokat, a rendet, az egyensúlyt és a természet szépsége iránti szeretetet. A hagyományos japán otthon az intuíció és a kapcsolódás értékét hangsúlyozza, a japán szobák kialakítása pedig a békés egyszerűséget ösztönzi, miközben a modern japán kultúra veszi körül.

Hagyományosan a japán belső térben nincsenek falak, vagyis nem úgy, ahogy a modern nyugati ember ismeri. A japán otthonok belső tereiben a fusuma nevű könnyű csúszópanel falként és ajtóként is működnek. Rizspapírból és bambuszból készülnek.

Hogyan néz ki kívülről egy jellegzetesen japán stílusú ház?

Japánban a lakóutcákból hiányoznak a gyalogutak, ezért az ingatlan magánéletét és közteret csupán egyetlen kapu választja el. Hagyományosan egy fedett kapu az egyetlen elválasztás a rejtett lakóhely és az utca között.

Optimális esetben Japánban a házak elhelyezkedése észak-déli irányúak, és hogy a lehető legtöbb napfény érje, a szobák pedig délre néznek. A hagyományos japán stílusban a fő szempont a kilátás. A kertek, a víz vagy a hegyek jelenléte az építkezés lényeges részét képezik.

A japán otthonok lakói a természetes fényt az életvitel alapvető részének tekintik, ezért azt beépítik az építészeti stílusukba is.

A tradicionális japán ház belső terei

A természet elemei

A hagyományos japán házbelső felöleli a természetet, és ez olyasvalami, amit nagyon tisztelnek az ott élők. Ahhoz, hogy a természetet beltérbe vigyük, számos japán növény létezik, mint például a bambusz és a bonsai, amelyek a japán kultúrát adják a belső terekhez. Hasonlóképpen, bármilyen növényzet, például orchidea vagy pálma is megfelelő. Egy japán enteriőrben nem látni színes virágdíszeket, csakis kizárólag természetes és egyszerű zöld növényeket.

Tolóajtók és paravánok

Japánban szűkös a hely és drágák az ingatlanok, ezért a hagyományos japán otthon szinte kivétel nélkül kicsi, különösen a nyugati szabványokhoz képest. A régi japán belsőépítészet nem rendelkezik ajtókkal és falakkal, hanem fusuma (tolóajtó) és shoji (mozgatható paravánok) segítségével válasszák szét a szobákat és más tereket.

Az üvegablakokkal nem rendelkeznek, de az üveg helyett redőnyt használnak, miközben a paravánok papírozottak és világosak, ami lehetővé teszi a megfelelő fény bejutását a lakóépületbe.

Shoji

A japán lakberendezési stílus nem üveget, hanem érdekes ötleteket használ a fény beengedésére. A shoji nagy szerepet játszik a japán stílusú enteriőrben, mivel ez egy autentikus japán megoldás. Tulajdonképpen ez egy fa vagy bambusz keret, áttetsző papírral, és nem leng, mint egy hagyományos ajtó, hanem csúszik. Külső és belső falakhoz egyaránt használják.

Áztató kád

A japán belsőépítészek tisztában vannak az áztatókád fontosságával a hagyományos japán lakásbelsőben. Fontos és hagyományos japán enteriőr elem a víz beépítése az otthonokba, amit gyakran csak egy káddal érnek el. Ezek a kádak mélyek és meglehetősen kicsik néhány nyugati típushoz képest, és kis ülőpaddal rendelkeznek.

Fa és bambusz elemek

A japán belsőépítészetnek mindig vannak bambusz és fa elemei. Különféle helyeken, például kereteken, ablakrácsokon, ajtókon és falakon is megtalálhatóak. Leggyakrabban vörös fenyőt, bürököt, ciprust és juharfát használnak. A bambusz Keleten és nyugaton egyaránt az általánosan használt építő anyag. A japán belsőépítészethez tartoznak még a fa paravánok, valamint a fapadló.


Japán stílusú bejárat

A japán stílusú otthon bejáratának neve genkan. Belépéskor itt kell levenni a cipőt, és itt fogadják a vendégeket. A hagyományos japán otthonok bejáratánál népszerű a kőburkolat.

A padlóburkolat gyakran szürke kőlap vagy fa, míg a falakat mindig nem átlátszó, papírral borított paravánok váltják fel. Annak érdekében, hogy összhangban maradjunk a természet elemeivel, a természetes színek, például a zöldek és a barnák az uralkodó színek.

Szalma szőnyeg

A tatami padló egy fűféle (igusa), amely szőtt, és sok évig kitart, mivel nem járnak rajta cipővel. Télen meleg, nyáron hűvös. Ezek a szalma szőnyegek hagyományosan téglalap alakúak, szélük fekete szövet vagy brokát.

Világítás

A japán kultúrában a világítást a munka és a pihenés idejeként tekintik, ezért a japán otthonokban a fények mindig elszórva vagy rejtve vannak. Az autentikus japán belső tér nyugtató és lágy légkört teremt, amelyet a lágy világítással hoz létre. Ezenkívül a lágy fények hangsúlyozzák a minimalista bútorstílus egyszerűségét.

Ha nem is Japánban vagy hagyományos japán otthonban nőtt fel, akkor is imádni fogja a japán belsőépítészet nyugalmát és békés hangulatát. Leegyszerűsített és minimalista dizájn adja a tradicionális japán életérzést.