A chabudai (茶袱台) egy rövid lábú asztal, amelyet a tradicionális japán otthonokban használnak. Az eredeti chabudai magassága mindössze 15 cm-től a 30 cm-es maximális magasságig terjedt. A chabudai körül az emberek leginkább zabutonon vagy tatamin ülhetnek, nem pedig székeken. A chabudai négy lába általában összecsukható, így az asztal könnyen mozgatható és tárolható. Jellemzően fából készült és kerek alakú, bár léteznek ovális és négyzet alakúak is.

Általában ezeket a japán padlóasztalokat étkezésre és teafelszolgálásra vagy tanulásra használják. Néha munkapadként varráshoz. A földön ülve fizikai stabilitást és a földdel való kapcsolatot idézi elő. Megteremti azt a nyugalmat, csendet és magányt, amelyet a földhöz közel ülve érezhetünk.

Története

A chabudai először a liberális japán demokrácia idején vált népszerűvé, amely egybeesett Taisho császár uralkodásával 1912 és 1926 között. Használata egészen az 1970-es évekig általános volt az elit burzsoá és feudális osztályok körében. Mivel a japán házak helyiségei nem voltak állandóan rögzítve, és gyakran használták különböző célokra a nap különböző szakaszaiban, az összecsukható asztal praktikus tervezési megoldás volt.

A házon belüli sokféle felhasználása miatt a családi élet központja volt, egyet jelentett az egészséges és boldog otthonnal. A neve a kínai étkezőasztal szóból ered, ami a chabu. A Taisho időszakot megelőző Meiji és Edo korszakban a hakozen vagy meimeizen nevű asztalok szolgáltak az étkezésekre. Ezek egyedi, doboz alakú asztalok voltak (gondoljunk csak a TV-tálcákra), amelyek akkoriban szabványosabbak voltak. Így a chabudai hozzájárult a közös étkezés, mint család- és közösségépítő tevékenység koncepciójának kialakításához.

Érdekes módon a chabudai fogalma átadta helyét egy népi kifejezésnek, amely a fékezhetetlen, dühös kitörésre vonatkozik. A chabudai-gaeshi szó szerint annyit tesz, hogy „fordítsd meg a chabudait”,(magyarul „ráborítja az asztalt” kifejezés megfelelője) ami a harag gyakori kifejezése – és egy olyan bravúr, amelyet valószínűleg könnyű megtenni ezekkel az alacsonyan fekvő asztalokkal.

Jogos a kérdés, van-e chabudai az Arigato Apartmanban? Van. 🙂