A kotatsu egy szívmelengető japán tárgy, valódi kincs az otthonok középpontjában a hideg időben. Mint egy tábortűz, amely embereket – és persze a macskákat – csábít maga köré, melegség és öröm forrása, amely összehozza az embereket.

Általában az otthon közepén található, a modern kotatsu egy alacsony asztalt foglal magában, amelyre egy speciális futon (vagy shitagake) van elhelyezve. Alatta elektromos melegítő található, amely melegen tartja a lábakat. Míg a népszerűségük egy ponton visszaesett, miután a padlófűtés elterjedtebbé vált, az energiatakarékossági kísérletek során a japán fűtött asztal és takaró koncepciója nagy lendületet kapott. Olcsóbb működtetni, mint egy elektromos fűtőtestet, csoda, hogy a világ többi részén nem jöttek még rám micsoda öröm, amikor a kotatsu alá bújva veszünk egy könyvet és egy csésze teát szürcsölünk.

Honnan származik a kotatsu?


Az évek során modernizálttá vált elektromos japán fűtött asztal meglehetősen szerény és praktikus kezdeteket mutatott, amelyekről úgy gondolják, hogy a 14. századi Muromachi korszakból származott. A faszenet egykor egy irori néven ismert, földbe állított kandalló felfűtésére használták. Később egy ülőalkalmatosságot tettek hozzá, amely elválasztotta a főzési funkciót a fűtéstől, és végül, hogy a hő ne szökjön el túl hamar, egy paplant helyeztek a tetejére, hogy benntartsa a hőt. Ezt a korai stílust hori-gotatsu-nak nevezték, aminek jelentése árok-lábmelegítő.

A hagyományos japán házakat mindig is nehéz volt fűteni a vékony falak miatt, így nem csoda, hogy a kotatsu a japán kultúra maradandó kellékévé vált. Természetesen a ház többi helyiségének fűtése, különösen a hálószobáé vált kívánatosabbá, így megszületett a hordozható kotatsu. Először földes edényben szenet, majd később elektromos fűtőtestet rögzítettek az asztal aljára, így hordozhatóvá vált, így született meg az a csodálatos lehetőség, hogy szundikálhatunk a kotatsu alatt. Ennek a modern stílusnak a neve oki-gotatsu, melyben az „oki” szó jelentése „elhelyezni”.

kotatsu japán fűtés hagyományos takaró

Az Arigato apartmanban Balatonakarattyán, mivel elsősorban nyáron üzemel, nincs szükség kotatsura. Mégis gondoltunk a hideg napokra, ezért inverteres klímát építettünk be mindkét szintre, így nyáron kellemes hűvös, télen pedig 26 fokig melegíthető. Emellett a ház hőszigetelt, új fa ablakokkal, ami nem csak a meleget, de a hideget is kint tartja.

Képek:

Von Hustvedt – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7915616

Von Tim Notari (tastefulTN) – flickr.com (just a wee bit cropped), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=743925