A japán építészetben a fusuma (襖) függőleges téglalap alakú panelek, amelyek egyik oldalról a másikra csúsztatva újradefiniálhatják a helyiség tereit, vagy ajtóként működhetnek.

Általában körülbelül 90 cm szélesek és 180 cm magasak, ugyanolyan méretűek, mint egy tatami szőnyeg, vastagságuk pedig 2–3 cm. A fusuma magassága az elmúlt években nőtt a japán populáció átlagos magasságának növekedése miatt, és ma már általános a 190 cm-es magasság. A régebbi konstrukciókban csupán 170 cm magasak voltak. Kartonnal borított rácsszerű fa aljzatból és mindkét oldalon papír- vagy szövetrétegből állnak. Jellemzően fekete lakkszegéllyel és kerek lezárással rendelkeznek.

Milyen díszítés van rajta?


Eredetileg a fusumákat festették, gyakran természeti jelenetekkel díszítették, például hegyekkel, erdőkkel vagy állatokkal. Manapság sima eperfa papírból készül, vagy iparilag nyomtatott legyezőket, őszi leveleket, cseresznyevirágot, fákat vagy geometrikus grafikákat ábrázolnak. Gyerekeknek készült minták népszerű karakterekkel is kaphatóak.

A fusuma és a shōji is térelválasztók, amelyek felül és alul fasíneken futnak. A felső sínt kamoi-nak (鴨居, szó szerint ” a kacsa helye“), az alsót pedig shikii-nek (敷居) hívják. Hagyományosan ezeket viaszolták, de manapság általában vinil kenőcsíkkal rendelkeznek, hogy megkönnyítsék a fusuma és a shōji mozgását. A fusumák általában nem átlátszó ruhából vagy papírból készülnek, míg a shōji  áttetsző papírból készül.

A fusuma mellett a shōji és a tatami szalma szőnyeg (mint a padló) is tipikus japán helyiséget alkotnak.

Képek:

By 663highland – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1034719

By 663highland – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6039061